Produk tenusu

Produk tenusu atau produk susu adalah makanan yang dihasilkan daripada susumamalia.Produk tenusu adalah produk makanan yang biasanya menghasilkan tenaga tinggi. Sebuah kilang pengeluaran untuk pemprosesan susu dipanggil tenusu atau kilang tenusu. Selain daripada bayi yang menyusu susu ibu, penggunaan manusia terhadap produk tenusu diperoleh terutamanya daripada susulembukerbaukambingbiri-biriyak,kudaunta, kerbau tempatan, dan mamalia lain. Produk tenusu biasanya ditemui dalam masakan EropahTimur Tengah, dan India, manakala selain daripada masakan Mongolia[2]produk tenusu amat jarang diketahui muncul dalam masakan Asia Timur tradisional.

  • Susu selepas pilihanpenghomogenanpempasteuran, dalam beberapa gred selepas penyeragaman tahap lemak, dan kemungkinan tambahan bakteriaStreptococcus lactis dan Leuconostoc citrovorum
    • Crème fraîche, krim sedikit ditapai
      • Krim beku, krim pekat yang boleh dicedok dibuat dengan memanaskan susu
      • Krim tunggal, krim berganda dan krim putar
      • Smetana, sejenis krim masam Eropah Tengah dan Timur
    • Susu kultur menyerupai susu mentega, tetapi menggunakan yis dan kultur bakteria
    • Kefir, minuman susu tertapai dariUtara Caucasus
    • Kumis/Airag, susu kuda betina sedikit ditapai popular di Asia Tengah
    • Susu tepung (atau susu serbuk), dihasilkan dengan mengeluarkan air daripada susu (biasanya skim)
      • Produk susu penuh
      • Produk susu mentega/susu lemak
      • Susu skim
      • Produk Whey
      • Susu tinggi lemak dan produk pemakanan (untuk formula bayi)
      • Produk berkultur dan konfeksioneri
    • Susu pekat, susu yang telah dipekatkan dengan penyejatan, dengan gula tambahan untuk mengurangkan masa proses dan tahan lebih lama dalam tin terbuka
    • Khoa, susu yang telah sepenuhnya dipekatkan dengan penyejatan, digunakan dalammasakan India termasuk gulab jamunpeda, dll.)
    • Susu sejat, (kurang pekat daripada susu pekat) susu tanpa gula tambahan
    • Ricotta, whey berasid, dikurangkan dalam isi padu
    • Formula bayi, susu tepung kering dengan bahan tertentu untuk memberi makan bayi manusia
    • Susu bakar, pelbagai susu rebus yang amat popular di Rusia
  • Mentega, kebanyakannya lemak susu, yang dihasilkan dengan penggodakan krim
    • Susu mentega, cecair yang ditinggalkan selepas menghasilkan mentega dari krim, sering dikeringkan menjadi makanan ternakan
    • Minyak sapi, mentega jernihan, oleh pemanasan perlahan mentega dan penyingkiran bahan pepejal
    • Smen, mentega jernihan yang ditapai digunakan dalam masakan Maghribi
    • Lemak susu kontang (mentega jernihan)
  • Keju, yang dihasilkan dengan membekukan susu, memisahkan daripada whey dan membiarkannya matang, biasanya dengan bakteriadan adakalanya juga dengan kulattertentu
    • Dadih, sebahagian daripada susu (atau susu tanpa lemak) yang lembut mengental digunakan untuk membuat keju
    • Paneer
    • Whey, cecair mengalir dari dadih dan digunakan untuk proses seterusnya atau sebagai makanan ternakan
    • Keju kotej
    • Kuark
    • Keju krim, dihasilkan dengan penambahan krim susu dan kemudian didadihkan untuk membentuk dadih yang kaya atau keju
    • Fromage frais
  • Kasein adalah
    • Kaseinat, garam natrium atau kalsium bagi kasein
    • Pekatan protein susu dan pencilan
    • Pekatan protein whey dan pencilan, whey laktosa yang diturunkan
    • Hidrolisat, susu dirawat dengan enzim proteolitik untuk mengubah fungsi
    • Pati galian, hasil sampingan daripada penyahgalian whey
  • Yogurt, susu diperam olehStreptococcus salivarius ssp.thermophilus dan Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus kadang kala dengan bakteria tambahan, seperti Lactobacillus acidophilus
  • Clabber, susu ditapai secara semula jadi kepada keadaan seperti yogurt
  • Gelato, susu dan air yang dibeku perlahan-lahan, lemak kurang daripada ais krim
  • Ais krim, krim, susu, perisa dan bahan tambahan pengemulsi yang dibeku perlahan-lahan (ais krim tenusu)
  • Lain-lain

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

KEPENTINGAN SEKTOR PELANCONGAN